image
Σίφνος

Η Σίφνος είναι ορεινό νησί και συμβάλλει έτσι με το δικό της τρόπο στην ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου, το χωριό Καμάρες είναι το Λιμάνι του Νησιού.
Η Σίφνος θεωρείται ότι είναι το νησί του Απόλλωνα. Χρειάζεται κανείς να γνωρίσει τη Σίφνο και να ανακαλύψει τις ομορφιές της, είναι ιδανική για περιηγήσεις. Οι αρχιτεκτονικές μορφές στη Σίφνο είναι απλές και είναι εναρμονισμένες με τις ανάγκες και την αισθητική του τοπίου. Τα σπίτια είναι ολόλευκα , τα σοκάκια πλακόστρωτα και ασβεστωμένα και στολίζονται με λουλούδια στις άκρες. Οι αυλές των σπιτιών στη Σίφνο είναι ολόλευκες και διαθέτουν και άστρα πεζούλια, πέτρινα καθίσματα, και ανάμεσά τους οι γραφικές άσπρες εκκλησιές με τους γαλάζιους τρούλους σαν το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας και τα ωραία καμπαναριά. Στη Σίφνο θα περπατήσουμε στα σοκάκια της, να απολαύσουμε την ηλιοφάνειά της να κολυμπήσουμε στις πεντακάθαρες ακρογιαλιές της.
Το έδαφος στη Σίφνο είναι λίγο ορεινό και εδώ ευδοκιμούν οι ελιές και γι αυτό το λόγο είναι κατάφυτο από ελαιόδεντρα, στη Σίφνο ο υψηλότερος λόφος της Σίφνου ο Προφήτης Ηλίας έχει ύψος 680 μέτρα. Οι άλλοι λόφοι είναι χαμηλότεροι. Έχει δύο μικρούς χείμαρρους τον Λειβαδά και τις Ερκειές. Σε όλα αυτά συμπληρώνει ομορφιά και η θάλασσα σχηματίζοντας όρμους και κολπίσκους στις ακτές στη Σιφνο.
Η Σίφνος έχει εξαιρετικό κλίμα, που το έχουν θαυμάσει οι περιηγητές των τελευταίων αιώνων. Το καλοκαίρι έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και ο χειμώνας είναι ήπιος. Το καλοκαίρι δροσίζεται η ατμόσφαιρα από τα μελτέμια. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία στη Σιφνο, ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σιφνο, ταξιδιωτικά γραφεία στη Σιφνο, εστιατόρια στη Σιφνο, καφέ μπαρ στη Σιφνο, και ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Σιφνο.
Το έδαφος της Σίφνου προσφέρει αρκετά μάρμαρα κρυσταλλικά έως μακροκρυσταλλικά. και άλλα πετρώματα. Μεταλλεύματα σιδήρου και μαγγανίου εμφανίζονται σήμερα κυρίως στις θέσεις Άγιος Σώστης, Άγιος Σίλβεστρος, Βορεινή, Κάψαλο και Πολώνια. Τα μεταλλεύματα της Σίφνου ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στην περιήγησή του ο επισκέπτης στη Σίφνο συναντά δασάκια από θαμνοκυπάρισσα, πικροδάφνες και αρμυρίκια και στο βυθό σχηματίζονται αποικίες από το γνωστό θαλάσσιο φυτό ποσειδωνία (poseidonia oceanica), που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Σίφνος αποτελεί καλό πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά, όπως ο συκοφάγος (oriolus oriolus), ο μελισσοφάγος, το τρυγόνι και πολλά υδρόβια πουλιά. Βέβαια στη Σιφνο υπάρχουν και πτηνά τα οποία έρχονται στη Σίφνο και μένουν το καλοκαίρι και σε αυτά ανήκουν ο κοκκινοκεφαλάς, το ορνιθοχελίδονο, οι σταχτάρες και άλλα.
Επί πλέον υπάρχουν και τα αρπακτικά πουλιά όπως ο πετρίτης, ο δεντρογέρακας, ο μαυροπετρίτης και άλλα. Η οχιά είναι ένα ζώο που προστατεύεται στη Σίφνο.

image

Ιστορία

Η Σίφνος αποτελεί για τις Κυκλάδες σπουδαίο εμπορικό κέντρο από τις αρχές του 17ου αιώνα. Την εποχή αυτή εμφανίζεται στη Σίφνο μια δυναμική προσωπικότητα ο Βασίλης Λογοθέτης που επηρεάζει και ανυψώνει την πολιτική, θρησκευτική και πνευματική πορεία του νησιού. Ενισχύει την οικονομική πρόοδο στη Σίφνο και χρηματοδοτεί την ανέγερση της μονής της Παναγίας Βρυσιανής. Το 1686 η εκκλησία Ιεροσολύμων παραχωρεί το μετόχι του Παναγίου Τάφου στη Σίφνο όπου βρίσκονται σήμερα οι δύο ναοί του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Πρωτομάρτυρα Στέφανου, στο Κάστρο.

image

Πολιτισμός

Σίφνος το νησί στο οποίο ο Απόλλωνας έδωσε απλόχερα το θεϊκό φως και ίσως αυτό να συνέβαλε και στην πνευματική του ανάπτυξη. Η Σίφνος σέβεται τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Μία από τις βασικότερες ασχολίες των κατοίκων είναι η αλιεία. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης η αγγειοπλαστική ένεκα των πολλών κοιτασμάτων αργίλου έγινε αληθινή πηγή επιβίωσης και πλούτου των κατοίκων του νησιού, ώστε να μη χρειαστεί να περιέλθουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Η Σίφνος ανέδειξε εξαίρετους συγγραφείς, λαογράφους, δημοσιογράφους, Έλληνας αρχιμάγειρας του 20ου αιώνα O Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 - 2 Μαρτίου 1958) Η οικογένεια του καταγόταν απ' το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου, παιδαγωγούς και νομομαθείς καθώς επίσης και αρχιτέκτονες. Τα κτίσματα στο νησί δείχνουν την προνοητικότητα των κατοίκων.

image

Φωτογραφίες

φωτογραφίες Σίφνου, Σίφνος φωτογραφίες οικισμών και φωτογραφίες παραλιών. Η Σίφνος είναι ένα Κυκλαδίτικο νησί με πανέμορφες παραλίες Η Χώρα της Σίφνου στέκει ψηλά με τα κάτασπρα σπιτάκια να ξεχωρίζουν. Φωτογραφίες από αξιοθέατα της Σίφνου. Η επαφή του επισκέπτη με το νησί θα αρχίσει από το λιμάνι Καμάρες ο οποίος σήμερα αποτελεί το βασικό λιμάνι που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία του νησιού. Παρά την έντονη τουριστική κίνηση, ο κόλπος Καμάρες παραμένει όμορφος με πεντακάθαρα νερά, κατάλληλα για ψάρεμα ακόμα και για κολύμπι. Φωτογραφίες από ξενοδοχεία, εστιατόρια, Φωτογραφίες με πανέμορφα ηλιοβασιλέματα.

image

Πληροφορίες

Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος και βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο, στη Σίφνο, την Κίμωλο και την Αντίπαρο. Όλο το νησί διαθέτει κάθε είδους ευκολίες στον επισκέπτη για διαμονή, ξεκούραση και διασκέδαση. Για μήνα του μέλιτος , Για γάμο στην Κύθνο. Οι ακτές του νησιού φτάνουν τα περίπου 70 χιλιόμετρα και έχει ομορφότατους όρμους και κολπίσκους. Για λάτρεις της πεζοπορίας στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού. Το νησί διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο Το νησί του Νίκου Τσελεμεντέ έχει να επιδείξει εύγεστα παραδοσιακά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε κατά την επίσκεψη σας στο νησί. Η ρεβιθάδα, φοινίκια (μελομακάρονα), αυγοκαλάμαρα(Δίπλες), ρεβυθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, λωλή(γλυκό από κόκκινη κολοκύθα), μανούρα (κίτρινο τυρί) ,ρυζόγαλο και σιφνέικο παστέλι .


Δείτε επιλεγμένα στούντιο και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στη Σίφνο
Βρείτε το ιδανικό μέρος για τη διαμονή σας στη Σίφνο.

© Sifnos island 2015. All right reserved.